Na bratislavskom letisku došlo k nehode, lietadlu sa zlomil podvozok

16.11.2012 Bratislava

Bratislava 16. novembra (TASR) - Na bratislavskom letisku došlo dnes v skorých ranných hodinách ku kolíznej udalosti. Na nákladnom lietadle spoločnosti DHL došlo pri pristávaní o 5.25 h k poruche prednej podvozkovej nohy, čo si vyžiadalo asistenciu záchranných zložiek.

Počas nehody lietadlo opustilo vzletovo-pristávaciu dráhu. "Pri tejto udalosti nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb," uviedla pre TASR hovorkyňa letiska Dana Madunická. Zablokovaná však zostala letová dráha, letisko na vybavenie letov preto využíva druhú dráhu. Z nej sú bez meškania vybavované všetky lety.

Madunická zároveň objasnila niektoré medializované informácie, ktoré hovorili o úniku rádioaktívneho odpadu. Letecký náklad totiž nebol nebezpečný vo vzťahu k okoliu a nedošlo ani k úniku paliva či iných prevádzkových kvapalín. "Letiskové záchranné zložky v spolupráci s mestskými účinne zasiahli," dodala Madunická.

Podľa hovorkyne bratislavských hasičov Daniely Kapustovej boli v lietadle traja ľudia, ktorým pomohli letiskoví hasiči. Okolo 5.50 h vyrazili na miesto udalosti aj dve hasičské vozidlá s 10 príslušníkmi, priblížila pre TASR. Do ich príchodu mali lietadlu ochladzovať motor.

J. POČIATEK: Presné príčiny nehody lietadla v Bratislave odhalí až vyšetrovanie

Presné príčiny dnešnej rannej nehody nákladného lietadla spoločnosti DHL na bratislavskom letisku odhalí až vyšetrovanie. "Všetko však nasvedčuje tomu, že zlyhal predný podvozok," uviedol pre médiá šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

Lietadlo tak z tohto dôvodu v záverečnej fáze pristávacieho manévru vybočilo zo vzletovo-pristávacej dráhy. "Zjavne to už nebolo v žiadnej dramatickej rýchlosti, pretože došlo len k miernemu poškodeniu lietadla," objasnil s tým, že aj napriek tomu zostal stroj nefunkčný.

"Všetky záchranné zložky boli na mieste okamžite, zasiahli tak, ako mali, a našťastie nedošlo k žiadnym zraneniam," dodal Počiatek. Na miesto kolízie prišli aj vyšetrovatelia a hygienik, ktorý monitoroval radiáciu. K tej malo dôjsť podľa niektorých medializovaných informácií, čo však meranie nedokázalo.

Letecký náklad nebol nebezpečný vo vzťahu k okoliu a nedošlo ani k úniku paliva či iných prevádzkových kvapalín. V súčasnosti sa rieši postup pri vykladaní nákladu z lietadla.

Aj napriek vybočeniu stroja z dráhy zostala jedna z dvoch letových dráh zablokovaná. "Našťastie, k nehode došlo v mieste, ktoré je mimo ochranných pásiem druhej dráhy," podotkol minister dopravy.
 

Vyberte región